Thursday, October 25, 2012

Küüslaugu-juustu kattega sea välisfilee ahjukartuli pätsikestega

Käes on juba oktoobrikuu lõpp. Alles ootasin suve, kuid kahjuks sain seda nautida vaid üürikest aega ning nüüd istun iga õhtu toas sooja teki all ja ootan juba jõule. Ei olegi need jõulud enam kaugel, väljas sajab lund ja õhuke lumevaip muutub järjest paksemaks.
Kuna mina külmetan end üsna kergesti alatihti ära, siis sain ämma käest terve kotitäie küüslauku koju kaasa.
Ja kartuli pätsikeste idee pärineb minu emalt. :)

Küüslauku peetakse koos naistepuna ja ženženniga üheks maailma populaarseimaks ravimtaimeks. Taime eeterlik õli ja füntotsiidid on inimorganismile eriti vajalikud, samuti on küüslauk tugeva antibiootilise toimega. Küüslauku kasutatakse rahvameditsiinis vesitõmmisena, taimeteena, leotisena, taimekääritisena ja värskena. Kaubandusvõrgus on küüslauk saadavad eeterliku õli, kapslite ja pulbrina.
Eestlaste rahvameditsiinis tuntakse küüslauku enesetunde parandaja, südame tugevdaja, vererõhu korrastaja ning sooleperistaltika parandajana. Küüslaugus leiduvad mikroelemendid seleen ja germaanium suurendavad südamelihase jõudlust


Sea välisfilee küüslaugu-juustu kattega koos muna ja ahjukartuli pätsikestega.

sea välisfilee 300g
riivjuust 150g
majonees 2spl
hapukoor 1spl
muna (oleneb mitu lihatükki valmistada)
aeduba 400g
kartul 5tk
basiilik tükeldatud
teriyaki kaste
õli 2spl
küüslauk 3küünt
sool
pipar

Valmistamine:

Pane kartul keema ning lase keeda kuni kartul on poolkõva. Tõsta seejärel jahtuma.
Seniks valmista liha. Tambi läbi kile fileelõigud õhukeseks ning maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta pannil senikaua kuni fileelõigud on pealt pruunikad.
Jahtunud kartul riivi tükkideks ning sega kausis 75g riivjuustu ning soola ja pipraga (võid lisada ka ürdisegu). Kartul ja juust peaksid hästi ära segunema, seejärel lisa 2spl õli. Tee käte vahel pätsikesed ning aseta kartulikuhjad ahjuplaadile küpsetuspaberile. Kuumuta ahi 200-220kraadini ning küpseta kartulipätse ahjus senikauna kuni kartulid on pealt pruunikad. Pole vaja muretseda, et kartul ei saa valmis, sest poolkõva kartul valmib ahjus üsna kiiresti.
Seejärel prae muna, mina praen üheltpoolt valmis ning kui ümber keeran, siis kuumutan hästi korraks, et munakollane jääks vedel. Muna valmista niipalju, et igale lihatükile jaguks üks muna.
Nüüd lisa pannile natuke õli ning võid alustada aedubade praadimist. Keera kuumus maha ning vala peale soja kastet, minu lemmik on aedubade valmistamiseks Heinz soja kaste.
Kõige lõpuks valmista järelejäänud juustust, küüsluagu küüntest, majoneesist, hapukoorest, soolast ja piprast mõnus pehme kaste.
Prae kõrvale tükelda kaunistuseks ja maitse lisamiseks basiilikut ning lisa ka teriyaki kastet.
Serveerimisel kasuta oma loomingut.

Head isu!

















No comments: